Οταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και είναι σαφές ότι στην αγορά του φαρμακου συμβαίνει αυτό, ο τρόπος για να το διορθώσεις είναι αυτό που λέμε σε άπταιστα ελληνικά "Επιστροφή στα βασικά".

Και τα βασικά στην αγορά του φαρμάκου είναι να καταλάβουν και να υπηρετήσουν οι φορείς -παίκτες τους ρόλους και τις υποχρεώσεις που έχουν, λένε παράγοντες της αγοράς.  

Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι βρίσκονται στην αγορά γιατί υπάρχει ο "ασθενής".

Το δεύτερο ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την υγεία των πολιτών, για την θεραπεία των ασθενών και να θέτει τους κανόνες ορθής λειτουργίας της αγοράς του φαρμάκου. 

Ο ρόλος και οι υποχρεώσεις της Πολιτείας

Έτσι λοιπόν η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει τα κονδύλια που απαιτούνται και αυτά έχει αποδειχθεί ότι είναι υπερδιπλάσια αυτών που σήμερα εγκρίνει (2.088 συν 523 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο να θέτει κανόνες και προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενών. 

Το τρίτο είναι να ασκεί έλεγχο και να επιβάλλει κυρώσεις σε όποιον δεν ακολουθεί τους κανόνες της. Αυτοί είναι οι ρόλοι της Πολιτείας . 

Φαρμακοβιομηχανίες-Φαρμακαποθήκες-Φαρμακεία

Οι ρόλοι της φαρμακοβιομηχανίας και όλης της αλυσίδας διακίνησης τους φαρμάκου είναι να διαθέτει στο κατάλληλο χρόνο την κατάλληλη θεραπεία στον ασθενή που την έχει ανάγκη. 

Αυτός είναι ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Γιατροί

Ο ρόλος των γιατρών είναι αφού κάνουν τη σωστή διάγνωση, να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή τους , να την χορηγήσουν με ορθούς κανόνες και πάνω από όλα να διατηρήσουν τους πολίτες υγιείς. Δηλαδή να εφαρμόσουν με ορθολογικό τρόπο προληπτικές εξετάσεις και προληπτικές θεραπείες (π.χ εμβόλια)

Το θέατρο του παραλόγου

Είναι άτοπο, αδόκιμο και ανεδαφικό να παζαρεύει η Πολιτεία με τους παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, αναφέρουν στελέχη, ποσοστά με τα οποία θα μοιράσει τον ανεπαρκή προϋπολογισμό για την φαρμακευτική δαπάνη και να ασχολείται επί μακρόν για το ποιο κομμάτι " της φαρμακοβιομηχανίας" θα πληρώσει την ανεπάρκεια του προϋπολογισμού , αφήνωντας ανεξέλεγτα τη δαπάνη των φαρμάκων και την εφαρμογή των κανόνων για την θεραπεία των ασθενών. 

Γιατί στη χώρα μας άλλος αποφασίζει, άλλος συνταγογραφεί και άλλος πληρώνει υποστηρίζουν οι πηγές μας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η φαρμακοβιομηχανία έχει συνεισφέρει στα χρόνια της κρίσης καλύπτοντας ανάγκες των ασθενών με "δωρεάν " χορήγηση φαρμάκων (rebate και clawback) αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούν. 

Εν κατακλείδι

Επιστρέφοντας λοιπόν στα βασικά η Πολιτεία πρέπει να αναρωτηθεί αν ο προϋπολογισμός αρκεί και να εφαρμόσει τους κανόνες που απαιτούνται για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Δεν μπορεί κανείς στη χώρα να ανακαλύψει ασθενείς που δεν υπάρχουν, ασθένειες που δεν υφίστανται παρά μόνο εάν η Πολιτεία δεν κάνει καλά τη δουλειά της

Τουτέστιν

Και καταλήγουν πηγές της αγοράς: Ηρθε ο καιρός να αναλογιστούμε και να σχεδιάσουμε το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και και πέρα, γιατί ο κίνδυνος είναι ορατός. Ο ασθενής  που είναι η αιτία για την οποία βρίσκονται εδώ να εξαφανιστεί. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη